09-01-24

Een huis kopen in 2024

In 2024 ondergaan de regels voor hypotheken een aantal veranderingen, wat relevant kan zijn voor zowel aspirant-huizenkopers als degenen die al een hypotheek hebben. Wij hebben de belangrijkste wijzigingen voor je samengevat. De nieuwe leennormen volgen het advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Meer financiële ruimte voor energiezuinige woningen

Vanaf 1 januari 2024 is de maximale hypotheek deels afhankelijk van het energielabel van de aan te schaffen woning. Hoe gunstiger het label, hoe meer je kunt lenen zonder extra voorwaarden. Bij woningen met energielabel C en D komt er € 5.000 extra beschikbaar, terwijl dit bij huizen met energielabel A en B € 10.000 extra is. Voor zeer energiezuinige woningen kan het extra leenbedrag zelfs oplopen tot € 50.000, op voorwaarde dat de woning het label A++++ heeft, met een gegarandeerde energieprestatie van minimaal tien jaar.

Stimulering van verduurzaming eigen woning

Indien je een woning met een minder gunstig energielabel koopt, kun je vanaf 2024 een extra bedrag lenen voor verduurzamingsmaatregelen, mits dit bedrag wordt besteed aan het verduurzamen van de woning. Voor woningen met energielabel E, F en G is dit extra bedrag vastgesteld op € 20.000, terwijl voor label A of B dit bedrag € 10.000 is. Een volledig overzicht van de extra leenbedragen vind je onderaan deze pagina.

Subsidies zijn ook beschikbaar voor verduurzamingsmaatregelen, en huiseigenaren met een lager inkomen kunnen gebruikmaken van financieringsmogelijkheden via het Nationaal Warmtefonds. Bovendien bieden veel gemeenten financieringen aan via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SvN).

Studieschuld en hypotheek

Indien je een studieschuld hebt, heeft dit invloed op de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen. Vanaf 2024 baseert de bank zich niet langer op het feitelijke schuldbedrag, maar op het werkelijke maandelijkse bedrag dat je aflost. Overigens leidt dit niet tot een aanzienlijk verschil in het maximale leenbedrag.

Extra leenmogelijkheden voor alleenstaanden

Alleenstaanden met een inkomen van minimaal € 28.000 kunnen vanaf januari 2024 € 16.000 extra lenen. Deze extra leenruimte biedt alleenstaanden wat meer financiële flexibiliteit bij het aankopen van een woning.

Gerelateerde berichten

Bekijk bericht
Wat is het verschil tussen Kosten Koper (KK) en Vrij Op Naam (VON)
Bekijk bericht
Nieuwbouw, iets voor jou?
contact image

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op!

Waarom Vink?

Fluitend je huis verkopen
Verrassende service
De perfecte (woon)ervaring
YouTube etalage