11-01-24

Wat is het verschil tussen Kosten Koper (KK) en Vrij Op Naam (VON)

Als je op zoek bent naar een onroerende zaak, laten we zeggen een huis, dan zie je altijd achter de genoemde prijs de letters KK of VON staan. Wat betekent dat?
Kosten Koper (K.K.) en Vrij op Naam (V.O.N.) zijn twee termen die worden gebruikt bij de verkoop van onroerende zaken. Ze verwijzen naar wie de kosten draagt voor bepaalde aspecten van de transactie. Laten we eens kijken naar het verschil tussen Kosten Koper en Vrij op Naam.

1. Kosten Koper (K.K.):

Bij de aankoop van een woning met Kosten Koper, betekent dit dat de koper verantwoordelijk is voor het betalen van bijkomende kosten bovenop de koopprijs van de woning. Deze extra kosten omvatten onder andere:

  • Overdrachtsbelasting: Een belasting (0%, 2% of 10,4%) die wordt geheven bij de overdracht van onroerende zaken. De hoogte van het tarief ligt is afhankelijk van het soort koper.
  • Notariskosten: Kosten voor de notariële akte van levering en inschrijving daarvan in het kadaster.

In het geval van Kosten Koper komen deze bijkomende kosten bovenop de afgesproken koopsom. Kosten koper is veelal van toepassing bij bestaande onroerende zaken, Naast deze kosten kan de koper ook te maken krijgen met kosten voor het regelen van de financiering. Deze kosten komen er ook bij maar vallen officieel niet onder kosten koper.  Het is belangrijk voor kopers om zich bewust te zijn van deze extra kosten en ze mee te nemen in hun budgettering.

2. Vrij op Naam (V.O.N.):

Vrij op Naam betekent dat de verkoper bepaalde transactiekosten op zich neemt. In dit geval zijn de volgende kosten inbegrepen in de koopprijs:

  • Overdrachtsbelasting of BTW.  De verkoper betaalt de overdrachtsbelasting of draagt de BTW af aan de fiscus.
  • Notariskosten: De notariskosten voor het opstellen van de akte van levering en de inschrijving in het kadaster zijn voor rekening van de verkoper.
  • Eventuele makelaarskosten: Als een makelaar de verkoop verzorgt, dan wordt deze  makelaar door de verkoper betaald.

In tegenstelling tot Kosten Koper hoeft de koper bij Vrij op Naam geen extra kosten te betalen bovenop de afgesproken koopprijs. Dit kan aantrekkelijk zijn voor kopers, omdat ze van tevoren precies weten wat de totale kosten zullen zijn. Vrij op Naam is veelal van toepassing bij nieuwbouw. De koper kan wel te maken krijgen met kosten voor het regelen van de financiering. Deze kosten komen er wel bij want deze vallen officieel niet onder vrij op naam. Daarnaast kun je bij nieuwbouw te maken krijgen met bouwrente, grondrente en renteverlies tijdens de bouw.

In de praktijk kunnen verkopers ervoor kiezen om een woning aan te bieden als Kosten Koper of Vrij op Naam, afhankelijk van de marktomstandigheden en onderhandelingen. Kopers moeten zich bewust zijn van deze verschillen en kunnen hun onderhandelingspositie aanpassen op basis van het type transactie dat wordt aangeboden. Het is ook raadzaam om juridisch advies in te winnen om volledig op de hoogte te zijn van de verplichtingen en kosten bij de aankoop van een woning.

Wil je meer weten over de kosten die komen kijken bij een transactie? Neem dan contact op met ons kantoor.

Gerelateerde berichten

Bekijk bericht
Nieuwbouw, iets voor jou?
Bekijk bericht
Deze 5 dingen zijn belangrijk bij het kopen van een huis
contact image

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op!

Waarom Vink?

Fluitend je huis verkopen
Verrassende service
De perfecte (woon)ervaring
YouTube etalage