11-01-22

Een bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring
Wellicht heb je weleens gehoord over een bouwkundige keuring. Maar wat is een bouwkundige keuring? En met welk doel laat je een bouwkundige keuring uitvoeren? Hieronder geven we wat meer informatie, zodat je beter in kunt schatten of een bouwkundige keuring voor jou relevant is. 

Als je net een nieuwe woning gekocht hebt, heb je de keuze om door middel van een bouwkundige keuring de bouwtechnische staat van het pand vast te laten stellen. Het is prettig om vooraf te weten welke kosten je kunt rekenen en op welke termijn je deze kosten kunt verwachten. 

Een bouwkundig rapport geeft je meer informatie over de bouwkundige staat van de woning en over de kosten van eventuele herstelwerkzaamheden die nodig zijn om het huis weer in goede staat te krijgen. Je krijgt een duidelijk inzicht in de onderdelen die al dan niet aan vervanging toe zijn.

Tijdens de bouwkundige keuring wordt door een erkende inspecteur een inspectie uitgevoerd. Van de belangrijkste bouwkundige onderdelen wordt bepaald in welke conditie deze verkeren en dit wordt vastgelegd in het rapport.

Na afloop van de keuring ontvang je het rapport met de bevindingen; inclusief foto’s, een indicatie van de kosten van eventueel achterstallig onderhoud en een indicatie van de kosten van onderhoud voor de komende jaren.

De voordelen 

• De uitkomst van de bouwkundige keuring kan dienen als ontbindende voorwaarde in het (voorlopig) koopcontract. Als de verkoper niet op de hoogte was van een verborgen gebrek, of dit gebrek verzwegen heeft, kun je het (voorlopig) koopcontract laten ontbinden. Dankzij de keuring weet je exact of en waar de zwakke plekken in de woning te vinden zijn.
• De rapportage is geschikt voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Met bouwkundige rapportages die erkend worden door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen en alle financiële instellingen die geregistreerd staan bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), bouw je extra zekerheid in.
• Je krijgt overzichtelijk in kaart of er en wat de gebreken zijn van de woning, een bouwkundige keuring maakt zaken helder. Als er gebreken in de woning gevonden worden, komt dit in het rapport te staan.

Wat wordt er bekeken tijdens de keuring?
Tijdens de bouwkundige keuring worden de volgende onderdelen (indien van toepassing en/of toegankelijk) voor je geïnspecteerd: kruipruimte, draagconstructie en vloeren, buitengevels, kozijnen, ramen en deuren, dakconstructie, dakbedekking, goten en dak doorvoeren, wanden, plafonds, keuken, badkamer, toilet, technische installatie, elektra, water, gas, cv, combiketel en/of geiser.

De daadwerkelijke keuring
De inspecteur komt op het afgesproken tijdstip naar het pand dat je gekeurd wilt hebben. De inspectie van de woning neemt gemiddeld minimaal een uur in beslag. Het is gebruikelijk dat je daar zelf bij aanwezig bent, de inspecteur kan je op zaken wijzen die aandacht verdienen en tegelijkertijd kun je vragen stellen die voor jou van belang zijn. De verkoper van de woning kan ook aanwezig zijn indien gewenst, dit kan interessant zijn omdat de verkoper de woning kent en vaak direct antwoord kan geven op vragen. Na de inspectie op locatie wordt het rapport door de deskundige uitgewerkt. Je krijgt vervolgens het rapport digitaal toegestuurd, compleet met foto´s en heldere teksten.

Bij de woningen die wij te koop hebben, is geen standaard bouwkundige keuring inbegrepen. We willen de koper deze keuze geven en de koper zelf de bouwkundige laten kiezen.
Indien je je nieuw gekochte woning wilt laten keuren dan zijn er in deze regio meerdere bedrijven die deze keuringen voor je kunnen verrichten, vraag ons gerust naar de mogelijkheden. 

Gerelateerde berichten

Bekijk bericht
Wat is het verschil tussen Kosten Koper (KK) en Vrij Op Naam (VON)
Bekijk bericht
Nieuwbouw, iets voor jou?
contact image

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op!

Waarom Vink?

Fluitend je huis verkopen
Verrassende service
De perfecte (woon)ervaring
YouTube etalage