11-01-22

Duurzaam verbouwen of renoveren

Duurzaam verbouwen of renoveren
Heb je net een nieuwe woning gekocht, maar wil je het een en ander aan aanpassen om er je droomwoning van te maken? Of kies je toch voor het aanpassen en verduurzamen van je huidige woning? Duurzaam verbouwen of renoveren is enorm actueel en het biedt ook veel mogelijkheden. Het is goed om van tevoren na te denken over wat je precies wilt, een verbouwing is namelijk het perfecte moment voor bijvoorbeeld betere isolatie, zuinige verlichting, het plaatsen van zonnepanelen of verwarmen zonder gas. Het levert je meer wooncomfort en lagere energierekeningen op en je draagt je steentje bij aan het milieu.

Duurzaam verbouwen
Het renoveren van jouw woning is een goede gelegenheid om meteen te verduurzamen. Dat kan al vrij snel en eenvoudig door het oplossen van eventuele vochtproblemen of het isoleren van spouwmuren. Het hergebruiken van materialen kan interessant zijn voor het kostenplaatje.

Welke duurzame verbouwingsopties zijn er dan allemaal?

Hieronder een greep uit alle mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor:

  1. 1. Zonnepanelen, het is belangrijk vooraf na te gaan of het dak van je woning geschikt is en of de gemeente toestemming geeft de panelen te plaatsen. 
  2. 2. Zonneboiler of warmtepomp
  3. 3. Duurzame energieleverancier
  4. 4. Dak, vloer en spouwmuurisolatie
  5. 5. HR++ glas, driedubbel glas of zelfs vacuüm glas
  6. 6. Ledverlichting
  7. 7. Hergebruik van regenwater
  8. 8. Dichten van kieren en naden van kozijnen naar aanleiding van een warmtescan
  9. 9. Je buitenruimte is ook duurzaam in te richten, denk hier bijvoorbeeld aan het hergebruiken van regenwater
  10. 10. (Her)gebruik van (duurzame) materialen

10. Douchen met warmteterugwinning of waterbesparende douchekop

11. Daarnaast kun je ook een grote slag slaan door zuinig met energie om te gaan. Laat lampen niet onnodig branden, zet apparaten niet op stand-by, voorkom sluipverbruik door stekkers uit het stopcontact te halen.

Kostenbesparend
De noodzaak om Nederland klimaatneutraal te maken, wordt steeds duidelijker zichtbaar in zowel wetgeving als de natuur. Een beter milieu begint bij jezelf is daardoor weer actueel, je kunt hier zelf invloed op hebben met het verduurzamen van je woning. Een verbouwing is uiteraard kostbaar, maar levert je financieel zeker wat op. Een bijkomend voordeel voor duurzaam verbouwen is namelijk de kostenbesparing die je ermee kunt realiseren. Een duurzame verbouwing of renovatie zorgt ervoor dat jouw woonlasten verminderen en het biedt meer comfort. Bovendien is een energiezuiniger huis aantrekkelijk op de huidige woningmarkt, omdat potentiële kopers er steeds meer waarde aan hechten.

Subsidies
Wist je dat je een subsidie aan kunt vragen voor de isolatie van jouw woning? Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je als woningeigenaar subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen, een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet. Je kunt via de website controleren of je in aanmerking kunt komen voor subsidie. Het is ook mogelijk om met de Energiebespaarlening boetevrij en tegen een lage rente een lening aan te vragen voor het uitvoeren van energiebesparende investeringen. Op de website van de Rijksoverheid vind je hier meer informatie over. Daarnaast verwijzen we je graag nog naar de website van Milieu Centraal, waar je veel inspiratie en meer informatie kunt vinden over alle duurzame verbouwingsoplossingen. In de gemeente Bergen op Zoom ontstaan steeds meer duurzame en klimaatbewuste projecten en initiatieven die kenbaar gemaakt worden op de website 

Op de website van de gemeente Bergen op Zoom,  is meer te lezen over betreffende vergunningen die aangevraagd dienen te worden 

Gerelateerde berichten

Bekijk bericht
Wat is het verschil tussen Kosten Koper (KK) en Vrij Op Naam (VON)
Bekijk bericht
Nieuwbouw, iets voor jou?
contact image

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op!

Waarom Vink?

Fluitend je huis verkopen
Verrassende service
De perfecte (woon)ervaring
YouTube etalage