11-01-22

Energiebesparende aanpassingen

Energiebesparende aanpassingen
Nu de energieprijzen stijgen, is energie besparen regelmatig in het nieuws. Misschien wil je aanpassingen doen, maar weet je niet of het de investering waard is? Je leest steeds vaker over energiebesparende opties, maar het is goed om na te gaan welke investeringen het waard zijn en daadwerkelijk helpen bij het bewuster omgaan met gas, water en licht.

Praktische tips
Naast de grotere aanpassingen en verbouwingen geven we hieronder ook eenvoudig toepasbare tips om wat milieubewuster te wonen. Op de websites van Iedereen doet wat en Milieu Centraal vind je er een heleboel terug. Het zijn soms heel kleine aanpassingen in het dagelijks leven, waar wellicht ook besparing mogelijk is.

  1. 1. Kies je bij aanschaf van nieuwe apparatuur voor een gunstig energielabel?
  2. 2. Zet jij de kraan uit tijdens het poetsen van je tanden?
  3. 3. Heb jij de spleten en kieren van jouw woning al gedicht of afgeplakt met een tochtstrip? En denk hierbij ook aan de brievenbus en het kattenluik.
  4. 4. Zet je apparaten uit als je deze niet gebruikt of blijven ze op stand-by staan? 
  5. 5. Branden er in jouw huis gloei-, halogeen-, spaar- of LED lampen? En blijven deze branden bij het verlaten van de ruimtes?
  6. 6. Haal je je stekkers uit het stopcontact om sluipverbruik te voorkomen?

Energieneutraal wonen
Voor volledig energieneutraal wonen is een enorme investering nodig. Dat geldt zowel bij het zelf bouwen van een woning, waarbij vanaf de start al rekening houdt met het milieu als bij het aanpassen van je bestaande woning. Toch zijn er veel aanpassingen mogelijk voor een aantrekkelijk budget, die op termijn financieel interessant voor je kunnen zijn en waardoor je bijdraagt aan het milieu.

Energiescan
Als je denkt over het verduurzamen van je woning, maar je niet weet waar je het beste kunt beginnen, is de gratis online energiescan interessant om mee te starten. In deze online scan worden verschillende vragen gesteld met betrekking tot isoleren, ventileren en jouw verbruik van gas en licht. Na het beantwoorden van de vragen ontvang je een overzicht van mogelijke aanpassingen, de gemiddelde kosten, de opbrengsten en de tijd waarin je dit terug kunt verdienen. Dit kan gaan over isoleren, zonnepanelen, een warmtepomp of nieuwe kozijnen en HR++ beglazing. Het uitgebrachte advies is gebaseerd op openbare gegevens en de antwoorden die je ingevoerd hebt.

Energiebesparingen de financiën
Nadat je uitgezocht hebt welke aanpassingen haalbaar zijn binnen je budget en welke aanpassingen resultaat kunnen leveren of de moeite waard zijn, is het goed om naar het financiële plaatje te kijken. Bij verschillende aanbieders kun je offertes opvragen, zodat je een goede keuze kunt maken. Het is interessant om te onderzoeken of jouw energiebesparingen mee te financieren zijn in jouw hypotheek of dat je binnen jouw gemeente aanspraak kunt maken op een subsidie. Je kunt tevens nagaan of je gebruik kunt maken van de energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds. 

Gerelateerde berichten

Bekijk bericht
Wat is het verschil tussen Kosten Koper (KK) en Vrij Op Naam (VON)
Bekijk bericht
Nieuwbouw, iets voor jou?
contact image

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op!

Waarom Vink?

Fluitend je huis verkopen
Verrassende service
De perfecte (woon)ervaring
YouTube etalage